luni, 26 ianuarie 2009

Tastatura pentru sistemul de alarma

Tastatura pentru sistemul de alarma


luni, 19 ianuarie 2009

Cum arata pe interior un detector de miscare - partea electronica

Cum arata pe interior un detector de miscare - partea electronica















Poza cu detectori de miscare pir, conexiunile electronice care se realizeaza in detectorii de miscare

Cum se monteaza un sistem de alarma

Cum se monteaza un sistem de alarma

In aceasta poza, am pus placa de baza a unei centrale PARADOX ESPRIT 738 ULTRA, centrala care poate suporta 8 sau 16 zone pe placa de baza.
Daca o sa dati click pe poza o sa vedeti si notatiile de pe placa de baza.

marți, 13 ianuarie 2009

Poze cu sirena de interior si de exterior

Poze cu sirena de interior si de exterior
















SIRENA DE EXTERIOR
















Sirena de interior


















Sirena de interior piezo

Ce este un contact magnetic?

Ce este un contact magnetic?

De obicei contactii magnetici se monteaza acolo unde exista deschideri, de exemplu pe ferestre sau pe usi: partea pe care se afla firul se monteaza pe tocul usii sau pe tocul ferestrei, partea fara fir se poate lipi pe usa ( cercevea / partea mobila ) Acest contact magnetic depisteaza daca usa este inchisa sau deschisa.





Poze cu detectori PIR DSC

Poze cu detectori PIR DSC

Detectorii de miscare pot fi de mai multe tipuri:
Cu microunde, cu imunitate la animale, etc, mai jos am atasat cateva poze


Ce inseamna partitie in centrala de avertizare contra efractiei

Ce inseamna partitie in centrala de avertizare contra efractiei?
Pentru a putea intelege mai usor am realizat urmatoarea figura:




















Am desenat o cladire compusa din parter si etajul 1. La parter avem o tastatura, la etajul 1 avem o alta tastatura, daca ar mai fi existat si etajele 2, 3, 4, 5 aveam si acolo tastaturile corespunzatoare acelor etaje. Fiecare din aceste etaje poate fi declarat in centrala de avertizare la efractie ca fiind un sistem separat ( parterul = partitia 1, etajul = partitia 2 ), se poate arma si dezarma independent. Consideram ca avem o cladire de birouri: la parter societatea x la etajul 1 societatea y. Angajatii de la societatea x armeaza sistemul de la parter, cei de la y pe cel de la etaj, fara ca cei de la etaj sa poata dezarma si la parter ( evident ca se poate programa in centrala de avertizare la efractie ca administratorul cladirii poatea arma / dezarma si etajul si parterul )

Ce inseamna o zona, cum se monteaza un sistem de alarma

Ce inseamna o zona, cum se monteaza un sistem de alarma.













In acest plan am desenat o casa cu un living, un hol, o bucatarie si o baie.
Am notat cu 1, 2, 3 si 4 detectorii de miscare PIR, PIRII (cei verzi)
In bucatarie pirul 1, in living pirul 2 si 3 iar pe hol (la intrarea in casa) pirul 4. Tot pe hol, la intrarea in casa am montat tastatura si sirena de interior. O zona inseamna o intrare in centrala de avertizare la efractie, pe care se va lega fiecare pir: pe zona 1 vom avea pirul 4, pe zona 2 din centrala vom lega pirul 2, pe zona 3 pirul 3 iar pe zona 4 pirul 1, cel din bucatarie. In planul de mai sus se poate observa ca in living am pus doi detectori pir, asta deoarece in acea incapere am desenat si doua ferestre ( cele cu albastru ) am orientat detectorii de miscare pir spre locurile prin care ar fi posibil ca un hot sa patrunda in casa.
Detectorii de miscare pir, ( pirul 2 si pirul 3 ) pot fi legati pe o singura zona in centrala de avertizare contra efractiei. Se vor lega in serie dupa cum se poate observa in figura de mai jos:













Centrale DSC

In functie de numarul zonelor ce necesita a fi acoperite, de numarul partitiilor si de numarul evenimentelor ce pot fi memorate de fiecare centrala in parte, se poate alege tipul centralei:

Mai jos sunt cateva tipuri de centrale:
DSC832 - 2 partitii, 8 zone pe placa, 32 zone cumulate ( fir + radio), poate retine pana la 256 de evenimente.
DSC...............
DSC4010, 4020, etc, pana la 64/128 de zone, peste 3000 de evenimente, 8 partitii, etc








Poze cu centrala de efractie dsc

Poze cu centrala de efractie dsc

In poza de mai jos am atasat o centrala de efractie dsc 585 cu o tastatura.

Acest tip de centrala are 4 zone pe placa de baza a centralei , restul de zone putand fi conectate fie prin intermediul tastaturii( cate o zona pentru fiecare tastatura montata, fie wireles (in interiorul centralei va fi montat un receptor ce va perimite conectarea detectorilor wireles cu centrala). Numarul maxim de detectori este de 32, maxim 8 cu ajutorul tastaturilor iar restul wireles.

luni, 12 ianuarie 2009

Dezarmarea sistemului de alarma - sistemului de securitate

Dezarmarea sistemului de alarma - sistemului de securitate
Dezarmarea sistemului
Intrati in interiorul ariei supravegheate prin usa desemnata de instalator ca fiind usa de intrare/iesire. Daca intrati prin alta parte decat prin usa de intrare/ iesire, se va declansa imediat alarma. Din momentul in care deschideti usa de intrare/iesire, tastatura va emite un sunet cotinuu pentru a va avertiza ca sistemul trebuie dezarmat. Mergand la tastatura si introducand codul personal de acces. Daca ati gresit la introducerea codului, reintroduceti codul corect dupa apasarea tastei (Clear sau #). Odata ce a fost introdus codul corect tastatura nu va mai suna iar ledul Armat se va stinge.
Codul corect de acces trebuie introdus inainte ca perioada de intarziere la intrare sa expire. Daca in aceasta perioada nu se introduce nici un cod valid de acces, sistemul va declansa alarma. Intarzierea la intrare poate fi modificata doar de instalator.
Daca a fost declansata o alarma in timp ce sistemul a fost armat, ledul Memorie va fi aprins iar ledul zonei in care s-a declansat alarma se va aprinde intermitent timp de 30 de secunde. Dupa o perioada de 30 de secunde, ledul Memorie si cel al zonei in cauza se vor stinge iar unitatea centrala va reveni la starea de Pregatit.

Armarea sistemului de securitate

Armarea sistemului de securitate
Daca pe tastatura este aprins ledul Pregatit, inseamna ca sistemul este pregatit pentru armare. Daca ledul este stins, verificati daca in aria supravegheata de detectorii de miscare s-a incetat orice miscare si daca toate intrarile si ferestrele sunt inchise. Sistemul poate fi armat doar daca ledul Pregatit este aprins ceea ce mseamna ca toate zonele sunt inchise, iar sistemul este pregatit pentru armare.
Tastati codul dumneavoastra de acces. Dupa fiecare cifra introdusa, tastatura va emite un sunet scurt (bip). Daca codul de acces a fost introdus gresit, tastatura va emite un sunet continuu timp de 1 secunda. Daca este introdus corect codul de acces, se va auzi o serie de trei sunete scurte, iar ledul Armat se va aprinde. Iesirea din cadrul ariei supravegheate se va face prin usa desemnata de instalator ca fiind zona de iesire/intrare.
Unitatea centrala va aloca o perioada de timp pentru iesire (intarzierea la iesire) semnalizata prin bip-urile emise de tastatura, pentru ca sa puteti sa iesiti din zona supravegheata fara ca sa fie declansata alarma. Sistemul se armeaza la sfarsitul perioadei de intarziere la iesire si toate ledurile de pe tastatura se sting in afara de Ledul Armat care ramane aprins. Timpul de intarziere la iesire poate fi schimbat doar de instalator.

Coduri de acces

Coduri de acces
Codurile de acces sunt folosite la armarea si dezarmarea sistemului. Sunt disponibile mai multe coduri de acces: 1 cod de acces principal - codul master si coduri de acces pentru utilizatori.
Doar codul principal de acces poate fi utilizat pentru a introduce codurile de acces aditionale, la modificarea altor facilitati ale sistemului si implicit la armarea respectiv dezarmarea sistemului. Codul principal de acces va fi introdus de catre instalator.
Toate aceste coduri vor fi introduse de la tastatura, apasand pe rand fiecare tasta ce reprezinta cifrele din care este format respectivul cod.
Un cod de acces poate fi alcatuit din 4 sau 6 cifre cuprinse intre 0 si 9, in functie de configurarea efectuata de instalator.

Detectorii de fum - senzorii de fum, incediu, incendii

Detectorii de fum - senzorii de fum, incediu, incendii.
Detectorii de fum care sunt inclusi in sistem pot sa nu alerteze beneficiarii sistemului din cauza instalarii incorecte sau a pozitionarii gresite. S-ar putea ca fumul sa nu ajunga la detectori. Focul declansandu-se in cosurile de la sobe, dupa usi inchise sau in pereti, pe acoperis etc. Detectorii de fum nu declanseaza alarma de incendiu daca aceasta a fost provocata pe un alt nivel al cladirii. Fiecare incendiu produce o anumita cantitate de fum si arde cu o anumita1 putere. Detectorii de fum nu pot sesiza toate tipurile de arderi la fel de eficient. Nu pot asigura avertizarile la timp pentru incendiile provocate din neglijenta cum ar fi de la fumatul in pat, explozii puternice, emanatii de gaz, stocarea improprie a materialelor inflamabile, circuite electrice supraincarcate, copii care se joaca, chibrite, brichete etc. Chiar daca detectorii functioneaza cum a fost prevazut, s-ar putea mtampla ca avertizarea declansata sa nu permita ocupantilor ariei supravegheate sa scape la timp pentru a se evita ranirea sau chiar moartea lor.

Sirenele - elementele de avertizare

Sirenele elementele de avertizare ( sirenele de interior si sirenele de exterior) sonora si luminoasa pot sa nu semnalizeze la timp sau sa nu trezeasca din somn beneficiarii sistemului daca intre ei si aceste echipamente exista pereti, usi sau sunt pozitionate la un alt nivel al cladirii de unde nu pot auzi respectiv vedea. Componentele de avertizare auditiva pot fi interferate de alte surse de zgomot cum ar fi radiouri, televizoare, echipamente de aer conditionat , traficul rutier etc. Acestea nu pot fi auzite de persoanele cu deficiente auditive, oricat ar fi de puternic zgomotul produs.

Alcatuirea unui sistem de securitate - sistem de alarma

Un sistem de securitate este format dintr-o unitate de control, una sau mai multe tastaturi, diferiti senzori si detectori. Unitatea de control se va monta departe de caile de circulatie, intr-o incapere utilitara sau la subsol. Cabinetul metalic contine partile electronice ale sistemului, sigurante si acumulatori. In mod normal, trebuie ca nimeni altcineva in afara de instalator sau cei in masura sa asigure service-ul, sa nu cunoasca amplasarea unitatii centrale.
Toate tastaturile includ un avertizor sonor si tastele cu care se introduc comenzile. Tastaturile LED includ un grup de zone si LED-urile corespunzatoare ce indica starea sistemului. Tastatura LCD are un ecran alfanumeric cu cristale lichide (LCD). Tastatura poate sa transmita comenzi sistemului de securitate si sa afiseze starea curenta a acestuia. Ea trebuie sa fie montata intr-un loc convenabil aflat in interiorul ariei supravegheate, in apropierea usii de intrare/iesire.
Sistemul de securitate este alcatuit din mai multe zone ce formeaza aria de supraveghere, la fiecare dintre acestea fiind conectati unul sau mai multi senzori (detectori de miscare, detectori de spargere de geam, senzori magnetici, etc).
Un detector care a declansat o alarma va fi semnalizat prin aprinderea (clipirea) pe tastatura LED a led-ului corespunzator zonei din care face parte sau prin aparitia unui mesaj la tastatura LCD.

SISTEME DE ALARMA - DETECTOR DE MISCARE PIR, PIRI, PIRURI

SISTEME DE ALARMA - DETECTOR DE MISCARE PIR, PIRI, PIRURI
Este un system pasiv care detecteaza energia in infrarosu Passive Infra Red (detector de miscare PIR). In concluzie pirii sunt cei care depisteaza miscarile corpurilor care emit radiatii de caldura.
Detectorii de miscare pot sesiza miscarea doar in cadrul ariei desemnate, arie prezentata in instructiunile de instalare. Acestia nu pot face diferenta intre straini si cei care au dreptul sa intre in perimetrul zonei supravegheate. Miscarea poate fi sesizata doar in ariile care sunt acoperite de multiplele raze, neputand asigura protectia volumetrica a spatiului desemnat. Razele detectorilor nu trebuie sa fie obstructionate de nici un obiect acestea neavand posibilitatea de a trece prin pereti, tavane, podele, usi inchise sau geamuri. Orice tip de intruziune intentionata sau accidentala precum mascarea detectorului , vopsirea sau datul cu spray asupra lentilelor, va duce la functionarea defectuoasa a acestuia. Detectorii cu raze infrarosii pasive sesizeaza modificarile de temperatura. Eficacitatea lor poate fi redusa daca temperatura ambientala se ridica la un nivel apropiat de eel al corpului uman sau daca in apropierea acestuia (in cadrul razelor lui de actiune este pozitionata intentionat sau accidental o sursa de calduracum ar fii radiatoarele, sobele, razele de soare, obiecte de iluminat, sursele de aburi, etc.

Producatori sistemele de alarma

Sistemele de alarma - CELE MAI CUNOSCUTE SISTEME DE ALARMA DIN ROMANIA SAU CARE AU FOST CEL MAI MULT MONTATE IN ROMANIA

CELE MAI CUNOSCUTE SISTEME DE ALARMA CARE SE MONTEAZA IN ROMANIA SUNT URMATOARELE:
  • DSC,
  • PARADOX,
  • BENTEL,
  • ARITECH
  • CERBER.
  • ALTELE